Diyafram Nedir ?

BLOGNo Comments

You Are Here:Diyafram Nedir ?

TEMEL FOTOGRAF BİLGİLERİ – DİYAFRAM NEDİR ?


Diyafram nedir sorusunu sizin için açıklamaya anlatmaya çalıştık.

Fotograf çekmeyi seviyorsunuz ve artık makinenizin otomatik modundan kurtulmak istiyorsunuz ,  o zaman ne yapmalısınız?

Fotografçılık ile ilgili temel bilgileri sizlere bu yazı serimiz ile en basit şekliyle aktarmaya çalışacağız.

Diyafram Nedir ?

Diyafram , makinemizin sensörüne veya filmine düşen ışığı kontrol etmemize sağlayan ve aynı zamanda alan derinliği etkisini ayarlayabildiğimiz fotografçılığın temelini oluşturan elementlerden bir tanesidir.

Bir önceki bloğumuzdaki Enstantene nedir ? yazımızdan diğer ışığı kontrol etme şekli olarak okumanızı tavsiye ederiz.

Diyafram’da enstantene gibi değerler içermektedir , aslında fotograf çekmenin temeli biraz matematiksel gibi görülebilir,

Sürekli değerler üzerinden işlemler yaparak fotograf çekmeye hazırlanırız.

Lensinizin müsade ettiği diyafram değerlerine göre bu işlemleri yapabilirsiniz, lensiniz eğer 2:8 diyafram değerine sahip ise en açık değeri 2:8 olarak kabul edilir ve bu rakamsal değerer 22 lere kadar çıkabilmektedir, diyafram kısaca f olarak gösterilir. F değeriniz ne kadar küçük olur ise ışığı o kadar çok alırsınız ve arka planı daha çok flu yapabilirsiniz, aksini söylersekte F değerinizi ne kadar çok yükseltirseniz ışığı daha az alırsınız ve fotografta her alan daha net hale gelir.

F değerleri aşağıdaki şekilde ana değerler olarak deperlendirilebilir;

Lensinizin özelliğine göre tablodaki değerlerden daha aşağı bir değere sahip veya daha büyük bir değere sahip lensleriniz olabilir.

Açık F Değeri ile Nerelerde Fotograf Çekilir ?

Işığın az olduğu durumlarda F değerinizi en açığa getirmeniz gerekebilir aynı zaman da arka planı flu yapmak istediğiniz çekimlerde genelde portre fotograflarında açık değerler kullanılmaktadır.

F 1:4 / F 1:8 / F 2 / F 2:8 gibi

Kısık F Değeri ile Nerelerde Fotograf Çekilir ?

Işığın çok fazla olduğu durumlarda fotografın patlamaması için F değerini kısmamız gerekir diğer bir durum ise manzara fotografı çekerken veya fotografın genel anlamda her bölgesinin daha net olmasını istediğiniz durumlarda kısık diyafram değeri kullanılmalıdır.

F 16 / F 22 / F32 gibi

Net alan derinliği ile alakalı aşağıdaki görsel hayal etmeniz anlamında size yardımcı olabilir.

Uçan Fotograf olarak siz değerli fotograf sever arkadaşlarımıza teknik bilgiler konusunda yardımcı olmaya çalışacağız ,

Sizde bizi takip ederek ve gönderilemizi paylaşarak bize destek olabilirsiniz,

Yazımızı okuduğunuz ve paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Bol fotograflı günler…

 

SAYFAMIZI BEGENMEYI UNUTMAYIN
0

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top