Enstantane nedir ?

BLOGNo Comments

You Are Here:Enstantane nedir ?

TEMEL FOTOGRAF BİLGİLERİ


ENSTANTANE NEDİR ?

Enstantane nedir sorusunu sizin için açıklamaya anlatmaya çalıştık.

Fotograf çekmeyi seviyorsunuz ve artık makinenizin otomatik modundan kurtulmak istiyorsunuz , ne yapmalısınız ?

Fotografçılık ile ilgili temel bilgileri sizlere bu yazı serimiz ile en basit şekliyle aktarmaya çalışacağız, ilk yazımız ile sizlere merhaba diyoruz 🙂

Makinemizin sensörüne (fotoğrafın oluştuğu ışık alan elektronik bölge , eski filmli makinelerde ki film gibi düşünebilirsiniz) gelen ışığı kontrol etme aşamalarından biridir ve aynı zamanda çekeceğiniz konuyu dondurmak yada sürekliliğini hissettirmek içinde kullanılır.

Enstantane 1 sanineyin bölümlerine göre değerlendirilir;

                       1/1          = 1 saniyelik enstantane demektir

1/10       = 1 saniyenin 10 da 1

     1/100    = 1 saniyenin 100 de 1 i

        1/8000 = 1 saniyenin 8000 de 1 i

enstantane nedir ? etkileri nelerdir?

Yukarıdaki görsel de enstantane değerlerine göre su ve rüzgar gülünün vermiş olduğu etkileri görebilirsiniz, değer azaldıkça tül etkisine benzeyen bir etki ile uzayan görüntüler meydana gelmekte , değerimiz yükseldiğinde ise konuyu durdurmak gibi sabit bir görünüm elde ederiz. Bu özellikleri çekeceğiniz konuya göre farklı değerlerde değiştirebilir kendi istediğiniz şekilde hayal gücünüzle  yaratıcı fotograflarınızı çekebilirsiniz.

 

Giriş seviyesi DSLR kameralarda bu süre 1/4000 olarak sınırlandırılmıştır,İhtiyacınız ve fotoğraf seviyenize istinaden bir üst seviyeye geçtiğinizde bu değer 1/8000 olarak değişecektir. Bu değerden sonrası özel çekim makinelere girmektedir.

Makinenizin ve lensiniz ağırlığına veya sizin hassasiyetinize göre 1/60  değerinden düşük değerlerde tripod gerekmektedir. Eğer fotograf çekmeyi sıksık yapıyor ve tecrübe ediyor iseniz 1/30 değerlerine kadar titretmeden çekebilirsiniz , deneyerek de kendinizi kontrol edebilirsiniz.

Elde çekimlerde takılı olan lense göre enstantane değerinizi kontrol edin. Genellikle takılı olan lensinizin mm değeri ile aynı olmalıdır veya yakın olmalıdır.

50mm lens takılı ise 1/50 ve yukarısı

100mm lens takılı ise 1/100 ve yukarısı

200mm lens takılı ise 1/200 ve yukarısı bir değeri titremeyi engelleyecektir.

Bol fotograflı günler …

Uçan Fotograf olarak siz değerli fotograf sever arkadaşlarımıza teknik bilgiler konusunda yardımcı olmaya çalışacağız ,

Sizde bizi takip ederek ve gönderilemizi paylaşarak bize destek olabilirsiniz,

Yazımızı okuduğunuz ve paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SAYFAMIZI BEGENMEYI UNUTMAYIN
0

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top